Nebezpečná mladá muslimská studentka

18. 04. 2016 13:01:00
Na teplickém gymnáziu studuje muslimka Eman Ghaleb, jejíž působení je, alespoň podle rozhořčených hlasů některých obránců naší kultury, natolik ohrožující ostatní studenty, že by měla být okamžitě vyloučena ze studia.

Eman Ghaleb je přátelská a komunikativní studentka zajímající se o dění nejen v Teplicích. Jejím největším proviněním je nošení šátku a otevřené přihlášení se k islámu jako své víře. Ředitel školy rozumně usoudil, že toto samo o sobě skutečně není důvod pro vyloučení ze studia. Vycházel z poměrně jednoduché úvahy, podle které náboženská svoboda platí pro všechna vyznání, jak je ostatně stanoveno i v Listině základních práv a svobod. Samotné vyznávání muslimské víry nesmí být perzekuováno, protože demokratická společnost umožňuje vyznávat jakoukoliv víru, anebo zůstat bez vyznání. Stejná pravidla pro všechny.

Ve velmi zjednodušeném světě platí, že ženská, která má šátek na hlavě, má pod kabátem bombu, anebo minimálně schovává doma bandu islamistů připravující další teroristický útok. Zajímat se o to, co ta dáma říká a jak se chová, nemá žádný smysl, protože o muslimech přece víme své. Tím, jak chodí oblečená, je dáno vše.

Demokratická společnost musí garantovat stejné svobody pro všechny občany, jinak přestává být demokracií. Žila jsem v době, kdy byli šikanováni všichni věřící, protože jejich zastaralý světový názor byl v rozporu s oficiální doktrínou. Dá se s tím žít, pro věřícího je věrnost svému přesvědčení natolik důležitá, že jej zachová i za cenu ústrků. Určitě to ale není ten nejlepší společenský systém, ve kterém bych chtěla žít.

Eman Ghaleb je nebezpečná tím, že se nebojí nosit šátek a současně se plně identifikuje s naší společností. Nevyhraňuje se proti ní, netváří se nesnášenlivě. Proslavila se tím, že organizovala za pomocí dobrovolníků včetně arabských obyvatel úklid teplického parku. Vadil jí nejen ten binec sám o sobě, ale též to, že odpovědnost za něj je paušálně házena na všechny muslimy bez rozdílu. Navíc zahájila mezi muslimskými návštěvníky osvětovou kampaň, jak se u nás chovat.

Tím svým počínáním nejspíš nejvíc naštvala odpůrce muslimů. Bere jim totiž karty z rukou. Máme tady muslimku, která se chová velmi spořádaně a neplní oblíbené vzorce. Jo kdyby u ní doma našli kontakty na džihádisty a plány nového teroristického útoku, anebo by alespoň vykřikovala teze o nutnosti šíření islám hlava nehlava, to by splňovala představy o tom, jak není možné soužití s muslimy. Pokud ovšem muslim prohlásí, že respektuje demokratické svobody ostatních a přeje si, aby i ostatní respektovali jeho svobodu, nechová se jako oblíbený strašák všech antiislamistů.

Eman říká: „Co se týče mého šátku, tak to pro mě není náboženský symbol, ale věc, která je součástí mě a mé identity. Opakuji se, že pokud by byl v Čechách nějaký zákon nebo stačí rozhodnutí od vedení školy, který by zakazoval zahalování ve škole, tak to respektovat budu.“

Proti takovýmto výrokům se vymezuje těžko, a proto by Eman raději měli vyloučit z gymnázia, aby nekazila obraz muslima-nepřítele. Jejím největším průšvihem je, že nezapadá do schémat těch, kdo neustále straší muslimským nebezpečím.

Citováno podle: http://blisty.cz/art/81961.html#sthash.Ol8lCkZr.dpuf

Autor: Marie Kolářová | pondělí 18.4.2016 13:01 | karma článku: 45.36 | přečteno: 55126x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 12.51 | Přečteno: 114 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.18 | Přečteno: 473 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.72 | Přečteno: 4844 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 227 | Diskuse
Počet článků 139 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4035

Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...