Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velký návrat bolševického myšlení

Myšlenková schémata známá z období vlády komunistů začala ovládat domácí scénu daleko výrazněji než odpovídá volebním preferencím komunistů, byť ani ty podle nedávných volebních průzkumů zrovna neklesají.

Z inteligence se opět stal podezřelý živel. Aby to nebylo natolik okaté, vyčlenila se její speciální část, nazývaná pražská kavárna. Ta nedělá nic jiného, než se povaluje v místech, podle kterých nosí jméno a naprázdno tlachá. Měla by se konečně začít živit vlastníma rukama, aby poznala zač je toho loket. Pěkně, jako v 50. letech, když příslušníci skupiny tohoto ražení vybudovali Most inteligence. Lidé s nezávislým kritickým myšlením jsou nejvíce nebezpeční. K dehonestaci jejich názorů a jejich vytěsnění na okraj společnosti se vymyslí nálepka, která je a priori shodí. Pražáky zbytek republiky nemusí a navíc se mezi nimi ukáže na zvlášť podezřelé intelektuály s humanitním vzděláním, ti jsou zvláště podezřelí. Vůči technikům nevládne taková obezřetnost, technické myšlení bývá přímočaré a jednoznačné.   

Zase tu máme dvě skupiny umělců. Jedni, ti angažování, kteří vědí, koho ve volbách podpořit, abychom pak všichni měli klid na práci. Existuje však ještě druhá kategorie. Kverulanti, kteří si neváží dobrodiní našeho zřízení a odváží se dokonce pozvednout kritický hlas. Mají se věnovat svým uměleckým vystoupením a nemíchat se do politiky. Žádné politicky angažované umělce tady nepotřebujeme. Máme sice svobodu projevu, ale jak to přijde, že támhle ten mohl své nesouhlasné názory prezentovat v televizním vysílání, zatímco Vencu Nováka do studia nepustí. Hlavně pěkně vyváženě. Buď budou mít všichni svůj prostor na ČT, anebo nikdo. Jen prosím svými zpozdilými názory nerušte sobotní večerní vysílání. Za bolševika byla také svoboda projevu, jen bylo zapotřebí, aby byla používána v zájmu vládnoucí garnitury. Jinak už dotyčný víckrát ani necekl.  

Bolševik ovládal strachem. Vytvořil obraz nepřítele a zdůrazňoval, jak moc nás ohrožuje. Proti takovému nepříteli se musíme chránit, a to nejlépe vybudováním pořádně vysokého plotu. Kromě excentriků jako byl Dean Reed, k nám sice nikdo nechtěl přijít, zato bylo hodně těch, co nemohli odejít. Vůbec nechci podceňovat příchod uprchlíků, ale žádný plot nás nezachrání před skutečným velkým ohrožením, který představuje neschopnost ukončit boje v Sýrii a jejím okolí. Při globální eskalaci situace, kterou nebudou umět vyspělé země uklidnit, budou všechny ploty směšné.

V ulicích hlídkují vojáci a policisté, aby nás chránili před terorismem. Výsledkem jejich nasazení bylo pár zadržených provinilců, kteří se odvážili přejít na červenou. Jak lehce je možné zmanipulovat policii, jsme mohli vidět nedávno. Držet v ruce tibetskou vlajku byl horší přestupek než mávat hákovým křížem. Zatímco u nacistických symbolů si mnohdy policisté nejsou jistí, o co se vlastně jedná, tibetské vlajky identifikovali bezchybně.

Máme pocit, že se až příliš skláníme před západními zeměmi. Chtělo by to více nezávislosti. Výsledek byl patrný před pár dny. Jeden hodně hluboký úkon před Čínou jako projev pravé nezávislosti. Adorování Ruska a Číny, zemí s daleko méně předvídatelným vývojem a omezenými svobodami. Pobaltské země dělají všechno proto, aby se nevrátily do ruské náruče, u nás vládne bodrý poklid a občas až nekritická vstřícnost vůči velkému medvědovi.

Lehkost s jakou by někteří spoluobčané věšeli jiné, případné je kosili kalašnikovem, také nesvědčí o posunu k vyspělé demokracii.

Máme svobodu a nemusíme spolu souhlasit, dokonce máme právo mít různé názory. To neznamená, že ten, kdo odlišný názor je nepřítel, který musí být poražen a zadupán do země.

Autor: Marie Kolářová | pondělí 2.5.2016 13:01 | karma článku: 44,39 | přečteno: 10245x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik