Naši demokracii se rozvracet nenecháme

21. 11. 2016 13:00:00
Opakovaně slyším, naposledy od ministra Babiše, že menšina by měla demokraticky akceptovat výsledky voleb, a ne se je snažit změnit na náměstích. Pokud někdo nesouhlasí, ať si laskavě počká na příští volby.

Zvolení politici přesvědčují občany, že mají pouze jediné právo, a to volební. Ostatní práva, jako je třeba právo na svobodu projevu, shromažďovaní a spolčování jakoby k demokracii nepatřila. Je třeba uznat výsledky voleb a nepokoušet se nic změnit. Chápu, že každému není příjemný křik na náměstích, jenže pro společnost je lepší, když lidé mohou křičet, než když to mají zakázáno. Právo na demonstraci v sobě nezahrnuje možnost dělat výtržnosti, rozbíjet a ničit. To jen se někdo snaží nenápadně podsunovat, že demonstrant automaticky rovná se výtržník. Ne, je to svobodný člověk, který právě sděluje veřejně svůj názor. Je to pouze jeden ze způsobů jak se svobodně projevuje, a ve výsledku může být i přínosnější než jen nadávání v hospodě u piva, anebo v teple kavárny, abych nekřivdila.

V ideálním případě by politici díky demonstracím mohli reflektovat, proč jsou občané s jejich správou věcí veřejných nespokojeni. Označit je za nespokojenou menšinu představuje jednodušší a daleko oblíbenější způsob, jak se protestujícími hlasy vypořádat. Vychází z neochvějné úvahy, že nikdo z těch, kdo je původně volil, na ně nezměnil názor. Jak jinak dotyční politici dospěli k závěru, že ti protestující jsou nespokojenou menšinou? Nepoložili si jen tak sami pro sebe užitečnou otázku, zda se z nich náhodou nestala mezitím většina?

Dát někomu hlas ve volbách znamená jedině a pouze, že z dané nabídky považuji tuto stranu, anebo tohoto kandidáta za nejlepší možné, popřípadě nejméně špatné řešení. Rozhodně jsem tím nemyslela, že další čtyři nebo pět let budu souhlasit se všemi kroky, které provádí. To jen komunisté odmítali kritiku, resp. připouštěli tzv. konstruktivní kritiku, v podstatě tedy bylo možné jen chválit. I když se jedná o stranu nebo politika, kterému jsem dala hlas, můžu kdykoliv později zaujmout opačný názor a dokonce ho vyslovit nahlas. V demokracii se jedná o naprosto běžné chování.

Existuje jakási posedlost vizí, že ti, kdo volili jinak, se nedokážou smířit s výsledky voleb a demokraticky přijmout jiný názor. Pokud kandiduje více než jedna strana, je úplně normální, že jsou poražení. V demokratických společnost to takto bylo, je a bude, a vždycky se s tím demokratická společnost uměla vyrovnat. Vítězná strana nebo koalice sestavila vládu, a občas ani nedovládla do konce volebního období. Byly vypsány předčasné volby. Pořád ta společnost byla a zůstala demokratickou.

Žádná demokracie se nezhroutí kvůli tomu, že občané uplatňují svoje demokratická práva. Daleko hůř je tehdy, pokud je uplatňovat nemohou. To už nejsme v demokracii.

Autor: Marie Kolářová | pondělí 21.11.2016 13:00 | karma článku: 38.25 | přečteno: 5277x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 5.69 | Přečteno: 89 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 180 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 590 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 139 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4035

Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...