Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máš právo držet hubu

Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu do smrti bránit vaše právo to říkat. Voltaire sice tento často citovaný výrok nikdy nepronesl, vyjadřuje však přesně, i když s trochou patosu, jeho odmítání intolerance. 

Výrok definuje jeden ze základních principů, na kterých je vybudována demokracie. Všichni jsou si rovni v důstojnosti a právech. Svobodu vyjadřování tudíž mají nejen naší názoroví souputníci, ale i oponenti. Je to otravné, ale v konečném efektu se to vyplatí všem. Vědomí, že mému oponentovi záleží na svobodě mého projevu by veřejný prostor velmi kultivovalo. Jenže to by nesměla převládat mentalita věčného boje. Je lepší názorového oponenta zadupat do země, než chránit jeho svobodu vyjadřování.

Stačí pozorovat, jakým způsobem se vede diskuse. Jseš nebo nejseš sluníčkář, havloid, pravdoláskář, vítač, dobroser, nebo xenofob, nácek, islamofob, nacista? Je to zábavnější vytasit se s nadávkami, než uznat, že máme různé názory a že i ten druhý má právo na vlastní názor a nemá povinnost souhlasit s mým.

Aktuálně nejvíc rozčiluje Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, nazývané jeho odpůrci Ministerstvem pravdy a novodobým cenzorem. Je skutečně takový důvod k panice? Centrum nemá žádné výkonné pravomoci. Nebude sdělovat jediný správný názor, nebude odstraňovat z internetu žádný obsah. Nebude šířit propagandu, ale odborné informace. Prostě bude jen kazit radost z šíření některých vymyšlených katastrofických zpráv. Třeba jako tu o třináctileté rusky mluvící dívce, která byla v Německu znásilněna uprchlíky. Žádný únos ani znásilnění se nekonalo. Celá ta zpráva byla vymyšlená. To není otázka názoru, ale faktů. Ten čin se buď stal nebo ne. Pokud byl zpráva lživá, bude mně zajímat, kdo s tím přišel a proč. Nepovažuji za ohrožení demokracie, pokud si můžu na oficiálních stránkách najít věcná fakta.

Paniku rádi šíří ti, kdo pod svobodou projevu chápou výhradně nárok na neomezené šíření vlastních názorů. Neschopnost přiznat stejné právo i pro šíření jiných názorů vede ve výsledku k pocitu ohrožení. Možnost prosadit silou vlastní názor se jeví jako nejlepší řešení. Bohužel stinnou stránkou zůstává strach z toho, že přijde někdo silnější, kdo prosadí vlastní verzi. Kdybychom se naučili pečovat o váhu názoru svých oponentů, nemuseli bychom mít strach, že budeme sami převálcováni.

Strašení ministerstvem pravdy je zbytečné. Pokud jsou struktury, které do veřejného prostoru sypou své hoaxy, proč by nemohla být instituce, která bude analytickým způsobem pracovat s fakty. Svoboda by byla ohrožena až tehdy, pokud by tato instituce byla vybavena zvláštními pravomocemi a získala možnost z pozice síly prosazovat jediný pravdivý názor.

Nově zřízeným Centrem stát dohání, o co by měl pečovat na jiných úrovních. Více se věnovat způsobu výuky ve školách, aby žáci a studenti byli vedeni k samostatnému myšlení, schopnosti analyticky myslet, argumentovat, nenechat se oblbovat demagogií a umět rozpoznat manipulaci. Kritické myšlení a schopnost samostatného úsudku jsou dobrým základem, jak odolávat různým zdivočelým fámám. Jako příznačné můžeme často pozorovat, že za svobodu projevu se bijí ti, kdo nejsou ochotni přiznat ji někomu jinému. Zatímco na jedné straně prosazují nárok na neomezenou vlastní svobodu projevu, na druhou stranu běda tomu, kdo zaujme odlišný názor.      

Autor: Marie Kolářová | pondělí 16.1.2017 13:00 | karma článku: 34,71 | přečteno: 5605x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik