Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KSČM skončí, komunisté zůstanou

Tento volební výsledek je nejhorším od roku 1921, hřímal hlavní komunistický ideolog Josef Skála. S naprostou samozřejmostí se tímto přihlásil ke kontinuitě strany od samého jejího počátku.

Skála vyčítá vedení komunistů přílišnou umírněnost a zdůrazňuje potřebu přitvrdit, jinak se propad ještě prohloubí. Ostře také kritizoval heslo Sázka na poctivou správu. Má pravdu, touhu po poctivosti komunistům nikdo neuvěří. Jenže komunisté jsou v pasti vlastní minulosti. Jejich volební výsledek nezarmoutil nikoho jiného než právě soudruhy. Pěstovali ve svých řadách jedince typu Marty Semelové, která si hrdě stála za svými výroky, že doznání Milady Horákové nebylo vynucené a Sověti nám v roce 1968 poskytli bratrskou pomoc. A jako absolutní chucpe pak dodala, že jí jde o svobodu slova. Dopřála bych ji úplně stejnou, jakou soudruzi umožňovali lidu v době totality. Stačilo hloupě zavtipkovat na adresu všemocné partaje a o dalším osudu dotyčného ubožáka bylo rozhodnuto.

Přes volební debakl komunistů se bohužel nic nezměnilo na oblibě jiných komunistických vábniček. Jen byla v letošních volbách lákavěji nabízena jinými stranami, speciálně tedy SPD, a pak i ANO. Oproti komunistům uměli daleko lépe prezentovat lákavé zítřky. Komunisté si ponechali to, co je na nich nepřijatelné, jako je především láskyplný vztah k vlastní minulosti včetně neschopnosti distancovat se od zločinů padesátých let. Oháněli se pak i tématy jako je státní vlastnictví a odpor vůči církevním restitucím. Na sociální problémy reagovat neumí. Stali se součástí establishmentu, na který útočí noví populisté.

Nosným tématem současných voleb byl strach. Živili ho populisté napříč stranami. Jeho základna však není prioritně v imigrační krizi, ale v nevalných životních podmínkách v některých regionech. Lidé se bojí. Nejvíc ze všeho toho, že se z té mizérie nevyhrabou a že budou živořit za mizernou mzdu a ještě horší důchod. Sami nejsou schopni kvůli omezením daným nízkým vzdělání, zdravotním stavem, nedostatečnými sociálními dovednostmi nebo jen fatální smůlou, tuto perspektivu změnit. Pak jim někdo jasně označí viníka. Krásně se poslouchá, že příčinou nejsou domácí nespravedlnosti, ale zlý cizák, kterého ztělesňuje EU a imigranti. A bude líp. Když se těchto dvou nebezpečí zbavíme.

Strach totiž zatemňuje racionální úvahy a posiluje slepou důvěru. Paní z Kostelce přitaká, že je to tady mizérie, ale kdyby to pan Babiš věděl, on by to tak nenechal. Samozřejmě že to ví, anebo alespoň je jeho odpovědností to vědět, ale nemá žádný důvod něco měnit. Stejně jako slepě důvěřují člověku, který vytuneloval vlastní stranu. To je pravá kvalifikace pro to, aby hájil práva sociálně slabých. Ale on umí tak úderně mluvit. Zdůrazňuje, jak se budeme mít a za oponou je jediný cíl. Posílení vlastní moci osekáním demokratických institucí.

KSČM je užitečná jen k tomu, že ubírá procenta SPD. Sice se mohou domluvit a třeba to i dělají, ale už ta domluva stojí aspoň nějakou námahu. Novodobí autoritáři se zbavili ideologického zacyklení komunistů, ale cíle jsou jinak shodné. Osekat demokracii a posílit vlastní moc. To, co bylo na komunistech nebezpečné, zůstává hrozbou i nyní.

Autor: Marie Kolářová | pondělí 30.10.2017 10:58 | karma článku: 20,80 | přečteno: 844x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik