Trump škodí palestinským křesťanům

11. 12. 2017 11:56:59
Zajímalo by mě, kolik z těch, kdo jásají nad Trumpovým rozhodnutím uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele, tuší že obyvateli Palestiny jsou kromě muslimů také křesťané. Obojí jsou Arabové.

Konflikt Izraelců a Palestinců je často prezentován jako spor mezi vyspělou demokracií západního typu a zlými muslimskými teroristy. Přehledné, zjednodušené a v rozporu se zásluhami obou stran na příčinách vzájemné nenávisti. Izraelci si palestinské radikály vypěstovali vlastním přičiněním. Skončit v pásmu Gazy, kam odešla řada Palestinců jednak kvůli přímému vyhánění z původních území, jednak kvůli strachu z probíhající války, znamenalo začít mizerný život s bídnými vyhlídkami. Náhrady za majetek zanechaný v původních domovech nedostali. Začalo období přežívání, bez valných vyhlídek na zlepšení. Další generace se postupně radikalizovala. Nechci je nijak omlouvat, ale svůj osud si sami nevybrali. Izraelská verze ohledně míry dobrovolnosti se pochopitelně liší. Vyhánění popírají a útěk ze strachu je z izraelského pohledu svobodným ničím neovlivněným rozhodnutím. Palestinci měli na výběr. Mohli si přece v klidu počkat doma a doufat, že všechny střely spadnou na sousedův barák.

Palestinci jsou místní otloukánci. Ostatní muslimským zemím se hodí především jako karta v jejich tažení proti Izraelcům. Palestinská území se vyznačují nízkou životní úrovní a vysokou nezaměstnaností. Obeznalí turisté vybaveni smyslem pro solidaritu s neutěšenými poměry palestinských křesťanů jsou schopni překousnout určitý diskomfort s projížděním checkpointů a ubytovat se u křesťanů na palestinských územích. Hotely nabízejí přiměřený tříhvězdičkový standard. Nejhorší, alespoň pro mě bylo, brutální ranní vstávání někdy kolem 5 hodiny ráno, jelikož bylo potřeba se nasnídat a co nejdříve vyrazit, jinak hrozily hodinové fronty na checkpointech. Podél silnice v ranním rozespání míjíte Palestince čekající, zda si je dnes někdo najme na práci.

Rovnoprávnost všech náboženství totiž platí jen tehdy, pokud jde o obyvatele Izraele. Palestinci mají smůlu, ať se jedná o muslimy anebo křesťany. Izraelci se občas vzchopí k jistému vstřícnému gestu a třeba o Vánocích milostivě pouštěli palestinské křesťany za jejich rodinami v zahraničí. Jinak Palestinci čelí systému propustek a omezení bez ohledu na náboženství. A řada z nich bez ohledu na náboženství zaplatila životem, jelikož se včas nevyhnuli izraelským střelám. Izraelci se pak dodatečně podrbají za uchem a ucedí sorry jako, tohle bylo omylem (pro zájemce doporučuji knihu od Izzedina Abuelaishe: Nebudu nenávidět).

Křesťanské hodnoty se hodily do krámu v rámci tažení proti muslimům, ať už šlo o zákaz šátků anebo odsouzení Lidlu za odstranění křížů z řeckých chrámů. Pokud to s nimi myslíme vážně, pak stojí za to být minimálně alespoň solidární i s těmi, kdo je reprezentují. Trump plní sliby učiněné svým fundamentálním voličům, jejichž rozlišovací úroveň nedokáže vstřebat skutečnost, že by nějaký Arab snad mohl být křesťanem. Přitom křesťané v muslimských končinách hrají obrovskou úlohu už jen tím, že existují a ke křesťanství se hlásí. Bohužel jich ubývá a Trump jim svým rozhodnutím ohledně Jeruzaléma hodil další klacek pod nohy.

Třináct křesťanských představitelů ze Svaté země společně apelovalo na Trumpa, ať zachovává dosavadní statut Jeruzaléma. Trump hodil vidle do i tak křehkého stavu. Ten chlap nemá nic rozmyšleného a jedná zásadně podle aktuálního stavu. Svojí impulzivností se podobá mnoha tamějším borcům. Situace v regionu je dlouhodobě silně neurotická a v kombinaci s americkým chaotikem může jedině eskalovat dál. K ničemu dobrému Trumpovo rozhodnutí nepovede a není dobré mu tleskat. Z našeho pohledu může mít smysl jen takové řešení, které nijak nezhorší i tak ne nepříliš příznivou situaci arabských křesťanů.

Autor: Marie Kolářová | pondělí 11.12.2017 11:56 | karma článku: 12.80 | přečteno: 721x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 19.65 | Přečteno: 232 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 18.41 | Přečteno: 548 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 392 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 139 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4035

Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...