Kdo má dostat přes držku

18. 07. 2019 11:38:16
„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Následně se za svá slova omluvil a ocenil, že studenti projevují vlastní názor, nelíbilo se mu prý, že to dělají po celé Evropě na úkor výuky a vzdělání, klíčových prvků jejich budoucího úspěchu v životě. Hanákova omluva je kouzelná. Vyplývá z ní totiž, že mladí tomu vlastně vůbec nerozumějí. Mají sice nějaký názor, ale ten není dostatečně kvalifikovaný, na ten si musí počkat, až dostudují.

Hanák je typickým představitelem arogance moci. My to tady vedeme, a máme patent na rozum a nebudeme se bavit s nějakými studenty. Přehlédl jednu drobnost. Do současného stavu přivedli životní prostředí ti, kdo jsou u moci. Můžeme bouřlivě diskutovat, nakolik jsou klimatické změny ovlivněné lidskou činností a nakolik nezávislé na ní. Některá fakta jsou však nezpochybnitelná.

Každoročně se prohlubuje srážkový deficit. Zákazy napouštění bazénů a zalévání se už staly úplně běžnými. Naposledy na Vysočině obec Vyskytná nad Jihlavou pozastavila prodej parcel a Bilý Kámen odmítl připojit nové domy na obecní vodovod. Podle ministerstva zemědělství je tento postup v pořádku. Můžeme očekávat následovníky. Lesy na Vysočině mizí před očima. Smrky oslabené suchem se nedokážou bránit kůrovci. V Polabí pro změnu usychají borovice, jejichž kořeny už nedosáhnou na spodní vodu.

Není nutné se vysilovat hádkami o kolik procent přispěla ke klimatické změně lidská aktivita, pokud je evidentní. Tvůrčí diskuse spočívá v hledání způsobu, jak se zachovat do budoucna. Pokud se namísto debaty o možných změnách chování v přístupu k životnímu prostředí argumentace soustředí na Aspergerův syndrom Grety Thunberg, nevypovídá to o tom, jak je Greta nemožná nebo nebezpečná, ale jen o vlastní zabedněnosti. Premiér odmítl závazek uhlíkové neutrality, protože horizont 31 let je pro něj příliš vzdálený. Pro něj osobně možná ano, náctiletí na tento horizont nahlížejí v jiné perspektivě.

Betonujeme, používáme těžkou zemědělskou techniku, vyplácíme dotace za obdělanou půdu, zničili jsme strukturu půdy. Kromě slibů výstavby nových přehrad, zatím žádná rozumná vize změny v přístupu ke krajině nebyla představena. Samotné přehrady nás rozhodně nespasí. Krajina se musí proměnit výraznějším způsobem. Premiér bojuje za náš průmysl s tím, že musí zachovat zaměstnanost. Základní otázka ale zní, jak bude fungovat průmysl ve spálené zemi?

Dáváním přes držku vyhrožuje člověk, který se aktivně podílí na zachování současného stavu. Stávkující mladí připomínají, že tento stav není výsledkem jejich aktivit, ale právě těch, kteří nyní odmítají debatovat o změně klimatu. Právo volat po odpovědnosti je na jejich straně. Hanák je produktem záliby v siláckých řešeních. Jsou nejjednodušší a nejméně efektivní. To nikomu nevadí, protože je oceňovaná kvantita úderu na úkor kvality názoru. Dokud se neposuneme v ocenění jiných kvalit, než jen síla úderu pěstí, budeme se dále plácat v perspektivě horizontu nepřekračujícího špičku nosu.

Autor: Marie Kolářová | čtvrtek 18.7.2019 11:38 | karma článku: 20.55 | přečteno: 1287x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.74 | Přečteno: 339 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 139 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4035

Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...