Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Dobry den pani Kolarova, rozhodnuti US prezidenta bych povazoval spis za kontraverzni. Ve Vasem souhrnu udalosti Vam naprosto chybi nadhled. Predne jste "opomenula" rezoluci OSN z r. 1947 o rozdeleni Palestiny na zidovskou a arabskou cast. Pokud by ji Arabove prijali nebylo by uprchliku, ani muslimskych, ani krestanskych. Dale pomijit fakt totalni absence solidarity a soucitu s uprchliky od tech kteri jejich utek zapricinili, to je 5 arabskych statu ktere na Izrael po vyhlaseni nezavislosti zautocili, Zidum hrozili nahnanim do more a Palestincum majetek ktery by Zide po sobe zanechali. Dale uplne pomijite point navratu Gazy do palestinskych rukou v r. 2005. Odsuzujete dlouhe fronty na check points a ignorujete proc ty pointy vlastne jsou, taky, ze palestinsti vudci zakazali Palestincum pracovat pro zidovske zamestnavetele, za nedodrzeni zakazu vyhrozovali smrti. Nezobte se, vidim terorizovani arabskych krestanu spis arabskymi islamisty nez Zidy. Nikdy nenese jen jedna strana absolutni vinu. Nakonec USA je jen jedna zeme planety zeme, zdravim.

4 1
možnosti
AR

Trump neotálel s připomenutím, že Jeruzalém je už 3 tisíce let hlavním městem židovským. Navíc mohamedáni se na svět vykřesali až v 7. století našeho letopočtu!!

4 0
možnosti
Foto

Křesťané jakékoliv národnosti pokud mohli, tak z lokalit s fundamentalistickými šílenci dávno prchli. Pokud ne, vesměs měli smůlu. Něco si o tom zjistěte. Rv

4 1
možnosti
Foto

Co myslíte "obyvateli Palestiny"? Arabským křesťanům na území Palestinské Autonomie škodí islám - v Betlémě se v posledních desetiletích počet křesťanů snížil z 80% na asi 20%. A jak Trump asi uškodil izraelským občanů, kteří jsou arabští křesťané?

Přečtěte si něco od člověka, který tam žije:

https://www.linkedin.com/pulse/st%C3%A1vka-na-den-hn%C4%9Bvu-johannes-gerloff/

6 0
možnosti
EK

Zasílám symbolickou antikarmu;-€.

8 1
možnosti
Foto

Já to v rychlosti četl jako "sympatickou" a marně jsem bádal po obsahu a smyslu. :-)

0 0
možnosti
AM

Ano, Trumpův styl je popsán velmi dobře --- on se považuje za mistra "dealu". A deal se špatně provozuje, když jsou obě strany zasekané ve svých pozicích a nic se nehýbe. Než tahle nehybnost, to do toho raději "hodit vidle" a nějak situaci rozhýbat. Pak se dá dělat deal -- a mistři jsou schopni zvládnout a uřídit i to, co z počátku vypadá jako blbost nebo chaos.

Jestli mistr dealu opravdu je, se teprve uvidí...

--------------------------

Pokud jde o Izrael, je dobré si všimnout, že se na Blízkém východě mění poměr sil z geopolitického hlediska. Írán se dostal z izolace a evidentně posiluje svůj vliv v Iráku, Sýrii, Libanonu, Jemenu.......

Sunnitští monarchové se začínají bát a Izrael se najednou jako nepřítel našeho nepřítele nejeví jako hlavní zlo. Podle mě uzavře tiché spojenectví s okolními sunnitskými státy proti Íránu, a zato se postupně s tichým sunnitským souhlasem etabluje v hranicích, které momentálně vojensky kontroluje, tj. i s částí Golan a Západním břehem.

Jinými slovy --- palestinská samostatnost bude zbytkem sunnitských Arabů obětována za Izraelskou pomoc v boji proti šíitům.

Viz. Kochlibarovy stránky.

2 0
možnosti
Foto

V hodnocení Trumpa s vámi souhlasím. Otázkou však je, jestli nenazrál čas k vržení vidlí.

Veškerá jednání za celou dobu nevedou k přijatelným výsledkům a nabízí se jediný závěr: Není zájem se s Izraelem dohodnout. Pokud je tento závěr správný, pak se opět nabízí jediné možné zdůvodnění: Židovský stát je zde nepřijatelný a musí být zlikvidován.

A v těchto konsekvencích se další jednání v původním formátu jeví jako nesmyslná a je třeba jednat v jiných rozměrech. Navíc je přemístění US ambasády do Jeruzaléma dávno schváleno a jen se stále odkládalo.

5 0
možnosti
JS

Ve svém článku píšete, že "Izraelci si palestinské radikály vypěstovali vlastním přičiněním". To je přesně ten typ manipulativního zjednodušení, které sama pranýřujete.

Islám obsahuje silné antisemitské prvky už od samotného počátku. Sám Prorok Muhammad nechal roku 627 shromáždit rou všechny medínské Židy, ti si museli vlastníma rukama vykopat hrob a pak byli všichni muži židovského kmene Bení Quarajzá setnuti a jejich mrtvoly svrženy do jámy. Popraveno bylo kolem devíti set osob. Pozůstalé ženy a děti byly prodány jako otroci. Dochoval se Muhammadův výrok tohoto znění: "Vy budete bojovat proti Židům až do té doby, dokud se neskryjí mezi skálami a kamením! Pak skála a kámen promluví – Otroku Alláhův, skrývá se za mnou Žid, přijď a zabij ho!" Tento výrok je více než hojně citován islámskými kazateli po celém světě, včetně islámských televizí. Takže pokud si myslíte, že bez Izraele by nebylo islámských radikálů, tak se mýlíte.

Pokud jsou palestinští Arabové skutečnými křesťany, pak by měli rozhodně podporovat Izrael, protože právě to je jedním z principů křesťanství. Izrael je navíc pro své občany zárukou demokracie, prosperity a funkční infrastruktury, což v okolních arabských zemích prostě nenajdete.

Navíc Židé, kteří uprchli před perzekucemi z arabských zemí po roce 1948 a hlavně po roce 1967 (asi milion lidí), zanechali v těchto zemích obrovský majetek a pozemky, které čtyřikrát přesahují rozlohu Izraele. Například jen z Maroka uprchlo do Izraele před děsivým násilím motivovaným islámem více než dvě stě padesát tisíc Židů.

26 0
možnosti
Foto

Berete to příliš obsáhle. Diskuze je o tom, že křesťanští Arabové v Jeruzalémě se cítí být poškození Trumanovým vyhlášením, protože podle jejich názoru se tím jejich vlastní postavení zhoršuje.

Odvolávání na prohlášení typu Židé nám zabili Ježíška tak nemají žádný smysl.

1 6
možnosti
Foto

J52i58ř21í 23K73i19n15d57l

11. 12. 2017 12:24

Dne 11.- 24. července 2000 proběhla v Camp Davidu jednání mezi Izraelem a Palestinci, které svolal Clinton. Izrael nabídl odstoupení 97% Západního břehu Jordánu a 100% Pásma Gazy. Palestinští Arabové bohužel tento návrh odmítli a vyhlásili intifádu proti židovskému státu. Izrael pouze požaduje, aby byl uznán stát Izrael a byla s ním podepsána mísrová smlouva. Egypt podepsal mírovou smlouvu s Izraelem a uznal stát Izrael ten mu vrátil Sinaj. Jordánsko podepsalo mírovou smlouvu a uznal hranice Izrael. Mešitu al Aqsá, ponechal Izrael pod islámskou správou a svěřil ji pod Jordánské ministerstvo Awgáf a také jí svěřil odpovědnost za zaměstnance Wagfu na Chrámové hoře. Vrchní židovští rabíni po skočení britského mandátu rozhodli, že Chrámová hora je navždy posvátná a Židé proto nesmějí vstoupit na žádnou její část, neboť by mohli bezděky šlápnout na místo, kde je nejsvětější jeskyně, do které může vstoupit jednou za rok velekněz. Izrael bez podepsání mírové smlouvy vrátil Palestincům Gazu a ti vše, co v Gaze vybudoval Izrael zničili a začali z Gazy ostřelovat Izrael raketami.

23 0
možnosti
Foto

Tak třeba s těmi skleníky je to k diskuzi, protože novopečení arabští pěstitelé nedokázali navázat kontakty s dosavadními odběrateli.

0 10
možnosti
Foto

J41i82ř38í 34K16i12n62d43l

11. 12. 2017 12:13

Sporného území je 1, 8 procent. Izrael rozšiřuje původní osady, anebo si kupuje půdu od Arabů. Pokud se zjistí, že byla osada postavena na území, které patří Palestincům, nařídí soud Izraele o jejím zbourání.

10 0
možnosti
Foto

Sporných území může být třeba 1,8%, jenomže právě v Jeruzalémě je k diskuzi, proč Izrael buduje nová sídliště právě v arabských čtvrtích, tedy na sporných územích do té doby, než bude anulován nesouhlas RB OSN s jeruzalémským zákonem.

0 7
možnosti
  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik