Rwanda měla šváby, Brno má slimáky

12. 10. 2017 12:13:08
Milan Hrdlička, místostarosta Bohunic, vytáhl oblíbené téma diskusí na sociálních sítích a rádoby dvojsmyslně sepsal sloupek o škodlivosti slimáků. Samozřejmě myslel ty zahradní, kdyby náhodou s tím měl někdo problém.

Místostarosta Hrdlička předvedl mimořádně hrdinský čin v zemi, kde žije pár muslimů a prakticky žádný imigrant. Slimáci sem nepatří, protože se nezastaví před ničím. Jsou to škůdci našich zahrad.

Podobně začala genocida ve Rwandě. Tutsiové byli označení jako švábi, protože je jednodušší zašlápnout švába než zabít člověka. Hutuové pak vytáhli mačety a během následujících tří měsíců za nimi zůstal asi milión mrtvých Tutsiů.

Holubičí Češi po mačetách určitě nesáhnou, což ale nijak neomlouvá odpornost označení určité skupiny lidí jako obtížného živočišného druhu. Tady sranda končí. Dívala jsem na fotky Židů nastupujících do vlaků odvážejících je do Osvětimi či jiného koncentráku. Ostatní přihlíželi. Dokonce i přecházeli na druhý chodník, aby se vyhnuli setkání s člověkem označeným žlutou hvězdou. Jak jen mohli zapomenout, že včera to byl jejich soused, kamarád? Bohužel stejně lehce jako nyní používají slovo slimák. Pozoruji příspěvky o slimácích sdílené lidmi, kteří žijí spořádaným životem a mají jinak seriózní pověst. Můžu se jen znovu divit, že jim to není trapný ztratit ze zřetele jednotlivce a vidět jakousi šedou splývají masu. Přesně tu samou jaká nasedala do vagónů směrem Osvětim.

Pan Hrdlička chtěl rozvinout debatu o tom, co se děje v Evropě a co nás čeká. Valí se na nás jiná kultura, která nás ohrožuje. Cítíme se ohroženi a přitom se nestydíme aplikovat princip kolektivní viny. Je snad tento princip součástí naší kultury? Tím, že se nestydíme jej používat, se hlásíme k těm zvráceným tradicím nejhorších diktatur, jako byli nacisté pronásledující Židy, komunisté likvidující kulaky a buržoasii, maoisté pronásledující revizionisty.

Zákony naší země musí dodržovat všichni, domácí i cizinci. Každý je odpovědný za to, čeho se on sám dopustil. Ne za svého souseda ani za jiného příslušného svého národa. Základem našeho systému je individuální odpovědnost. Princip kolektivní viny není součástí kultury. Jeho používání jen ukazuje, že se zase tak neodlišujeme od jiných byť třeba docela zeměpisně vzdálených etnik.

Autor: Marie Kolářová | čtvrtek 12.10.2017 12:13 | karma článku: 25.10 | přečteno: 2729x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 2 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.35 | Přečteno: 772 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.12 | Přečteno: 2899 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 322 | Diskuse
Počet článků 139 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4035

Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...