Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Američané používají svůj prezidentský volební systém už mnoho desítek let, v historii se už několikrát stalo, že nevyhrál ten s prostou většinou hlasů, přesto ho nechali tak jak je. Proč by ho měli měnit nyní? Trump je možná hulvát, ale říká pravdu nebo je pravdě podstatně blíže, stejně jako u nás Zeman, proto jim spousta lidí nemůže přijít na jméno.

24 1
možnosti
PV

P40a21v84e68l 73V66é39b75r

25. 1. 2017 14:13

Jak vidno, zatmění sluníček ještě neskončilo...

32 0
možnosti
Foto

Je to jako kdyby si mužstvo, které ve finále prohrálo stěžovalo, že cestou do finále nastřílelo více branek než vítěz.

Ale ty branky po cestě do finále se prostě nepočítají.

A finále v USA (a nikdo to nezpochybňuje a ani to nechce změnit) je pro volbu prezidenta USA počet volitelů získaných v jednotlivých amerických státech.

43 1
možnosti
JR

J36a21n 34R91á30ž

25. 1. 2017 18:04

Hezky napsáno!R^

2 0
možnosti
Foto

Trump se choval jako hulvát, ale alespoň byl autentický ??? Jak to víte ? Vy jste byla na jeho mítinku ? Trump několik států vynechal. Snažil se získat ty státy, které mají víc volitelů i ty státy, kde vyhrávali demokraté a to se mu i povedlo.

24 0
možnosti
Foto

Žijete v hlubokém ideologickém omylu, paní Kolářová.

Americký volební systém prezidentských voleb je naopak hluboce demokratický ( a také daleko přehlednější) jednoduše proto, že neumožňuje, aby lidnatější státy přehlasovaly ty méně lidnaté (například Kalifornie Aljašku).

59 0
možnosti
JK

Netvrdím sice, že daný princip voleb (tj. preference méně lidnatých územních celků) je šíleně nedemokratický, to opravdu ne. Ale paní Kolářová má pravdu v tom, že většina je většina.. a respektování přání většiny je rozhodně demokratičtější, než umělé zvyšování váhy hlasů menšin přepočítáváním dle jejich územních celků.

Nevidím důvod, proč by menší počet lidí z prdelákova měli být ve volbách větší sílu svého hlasu než lidé z hustě zalidněných oblastí jen kvůli tomu, že jsou z prdelákova! .. Demokracie přeci znamená preferování vůle většiny lidu nad menšinou a ne preferování vůle menšiny.. jen díky tomu, že se jedná o menšiny!

0 0
možnosti

P31e90t81r 48Č64e76j92k13a

25. 1. 2017 13:25

Nevidím jediný důvod, proč by měl rezignovat kvůli volebnímu systému - on o něm nerozhodoval, ten byl pro všechny kandidáty stejný, pravidla byla daná - cílem byl zisk většiny volitelů.... a ty Trump získal, tečka. Všechno další jsou jenom debaty o statisticky zajímavé nedůležitosti. Ten americký systém prostě jenom nějakým způsobem zohledňuje fakt, že státy mají jinou hustotu obyvatelstva a tak trochu oslabuje postavení států s velkým počtem obyvatel a snaží se zohlednit fakt, že i ta Amerika je velmi heterogenní země, co do názorů, bohatství/chudoby, potíží, které trápí lidi. Pokud by se volilo prostou většinou, tak by menší státy byly jenom ve vleku rozhodování těch zalidněných, které volí pořád stejně. V podstatě by volby ztratily význam, kterým je upřímně řečeno i střídání politické reprezentace. Teď dochází k prostému střídání a ten poprask kolem toho (a nejenom v Americe) je skutečně udivující.... přijde mi, že to bylo "kupředu levá a zpátky ani krok" ;-D;-D

57 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
21 0
možnosti

...ještě, že se neberete tak vážně:-)

16 0
možnosti
  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik